Warning: The magic method QodeInstagramApi::__wakeup() must have public visibility in /home/httpromelife/domains/romelifestylecoaching.nl/public_html/wp-content/plugins/qode-instagram-widget/lib/qode-instagram-api.php on line 90

Warning: The magic method Bridge\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /home/httpromelife/domains/romelifestylecoaching.nl/public_html/wp-content/plugins/bridge-core/modules/shortcodes/lib/shortcode-loader.php on line 27
Cutten: Wat is dat nou eigenlijk? » Rome

Cutten: Wat is dat nou eigenlijk?

Cutten: Wat is dat nou eigenlijk?

Een tijdje geleden hebben we jullie twee veelvoorkomende termen binnen de fitness toegelicht: “cutten” en “bulken”. In deze blog lichten we graag toe wat cutten nu precies inhoudt en hoe je dit zelf kunt gaan toepassen!

 

Cutten vs. bulken

Kort samengevat ben je bij “cutten” bezig met afslanken, het verlagen van je vetpercentage en/of het zichtbaar krijgen van je opgebouwde spiermassa.
Bij “bulken” ben je juist bezig met het “gainen” van gewicht met als doel het opbouwen van spiermassa.

 

Energiebalans

Om te begrijpen wat je precies doet bij cutten en bulken, is het handig om wat inzicht te krijgen in hoe de energiebalans in je lichaam werkt.

Zie je lichaam als een weegschaal. Aan de ene kant komt er energie in en aan de andere kant gaat er energie uit.
Je krijgt energie binnen door het nuttigen van voedsel en drankjes. Je eet onder andere om je lichaam op te warmen, maar ook om het van energie te voorzien om alle belangrijke processen in je lichaam draaiende te houden.

Er wordt energie verbrandt door je lichaam wanneer je lichaam activiteiten uitvoert. Dit zijn onder andere je dagelijkse handelingen in het huishouden, die wandeling in de pauze of die fietsrit naar huis. Maar natuurlijk ook je sportmomenten!

Wanneer er evenveel energie binnenkomt als dat er uit gaat, is de weegschaal in balans en ben je dus in energiebalans. Het resultaat is dan dat je op gewicht zult blijven.
Komt er meer energie binnen dan dat er uit gaat, dan ben je uit balans: in dit geval zal je gaan bijkomen.
Verbruik je juist meer energie dan er binnenkomt, dan ben je ook uit balans: in dit geval zal je gaan afslanken.

Als je aan het “cutten” bent en je doelstelling gewichtsverlies (of vetverlies) is, zal je dus het laatste scenario moeten nastreven: Zorg ervoor dat je meer energie verbrandt dan dat je binnenkrijgt.

Simpel gezegd, kun je dat op 3 manieren doen:

  1. Verhoog je activiteitenpatroon: zorg voor meer of intensievere lichaamsbeweging
  2. Verlaag je energie-inname: zorg ervoor dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. In de volksmond wordt dit “diëten” of “lijnen” genoemd, in de fitnesswereld noemen we dit een “energietekort”.
  3. Een combinatie van bovenstaande toepassen

Om te kunnen monitoren of je ook daadwerkelijk resultaat aan het boeken bent met de methode die je gekozen hebt, zal je regelmatig moeten meten. Het cliché “meten is weten” wordt hier echt relevant. Het kan namelijk zo zijn dat je je energie-inname onderschat of je activiteitenpatroon overschat. Of juist andersom!
Als je wilt zien of je daadwerkelijk progressie (vooruitgang) boekt, is het dus zinvol om dagelijks op de weegschaal te gaan staan. Houd hierbij rekening met het feit dat het schommelen van je lichaamsgewicht op dagelijkse basis heel normaal is en afhankelijk is van een breed scala aan factoren.

 

Een energietekort in de praktijk

Wanneer je een van bovenstaande scenario’s hebt gekozen, kun je aan de slag met het creëren van je energietekort. Maar hoe pas je dat nou daadwerkelijk toe? Uiteraard delen we graag wat tips!

  1. Ga wat vaker voor de magere varianten (niet per se light), zoals magere kwark, magere vleesvarianten zoals kip of kalkoen of gebruik zoetjes in plaats van suiker;
  2. Zorg ervoor dat je voldoende groenten en fruit eet: probeer ernaar te streven dat minimaal de helft van je bord gevuld is met groenten en/of fruit;
  3. Ga op zoek naar slimme vervangers van je favoriete producten. Broccolirijst, courgetti (spaghetti van courgette) en eiwraps zijn leuke voorbeelden van “slimme swaps”. Deze producten bevatten minder calorieën in verhouding tot de hoeveelheden die je ervoor kunt eten. Bijvoorbeeld: 100 gram (ongekookte) rijst bevat circa 355 kcal, 100 gram broccoli(rijst) slechts 28 kcal!
    Tip: neem eens een kijkje bij onze recepten om te zien hoe deze producten verwerkt kunnen worden in een lekker gerecht!
  4. Zorgen voor een hogere verbranding door je activiteitenpatroon te verhogen? Neem wat vaker de fiets, maak (structureel) nog een lekkere wandeling na het avondeten of probeer eens vaker je werkzaamheden staand uit te voeren!

 

Vind je het nog steeds lastig om wat kilootjes af te slanken? Dan kun je natuurlijk altijd gebruik maken van de begeleiding van een van onze coaches. Wij helpen je graag naar een fittere versie van jezelf. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier!