Gezonde(re) werknemers

dragen bij aan een financieel gezonde onderneming

Gezondheid wordt steeds belangrijker, ook op de werkvloer.

Ben jij – als werkgever – je ervan bewust hoe gezond jouw personeel is?

 

Kosten maken is (bijna) nooit leuk. Maar kosten maken omdat je werknemer met een burn-out thuiszit is verschrikkelijk. Heb jij enig idee hoeveel productiever je werknemers zijn als ze gezond zijn en beter in hun vel zitten? Hoe fijn zou het zijn als je werknemers langer zouden doorwerken en niet te kampen krijgen met vervroegde arbeidsongeschiktheid?

Hier beneden hebben we voor jou enkele zaken samengevat.

Ben jij bereid om een extra stap te zetten om je werknemers – en daarbij jouw onderneming – (financieel) gezonder te maken? Wij helpen je graag.

BURN-OUT VOORKOMEN

Burn-out is beroepsziekte nummer 1: 15,7% van de werknemers meldt jaarlijks burn-outklachten (TNO, et. al, 2020). NRC checkt: Kosten van een Burn-Out bedragen 60.000 euro (Jeroen Wester, 2017).

Goede voeding tijdens een burn-out versterkt het lichaam waardoor het weerbaarder is tegen stress etc.. Tijdens het herstel van een burn-out is het zaak om zoveel mogelijk goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Voedingsstoffen die je lichaam helpen te herstellen. Het stresssysteem kan namelijk bijzonder ontregeld zijn, maar het kan ook helpen om het energieke gevoel weer terug te krijgen.

In de preventie van een burn-out draagt goede voeding bij aan het voorkomen van burn-out klachten door het energiebalans te vergroten. Daarnaast zal men over het algemeen positieve fysieke effecten ervaren wanneer het dieet verbeterd wordt.

Sporten is goed voor het algeheel zelfbeeld, voor de energiebalans én voor de gezondheid op de lange termijn. De aanmaak van endorfine realiseert tevens een geluksgevoel op de korte termijn (rustgevend en vermindert sombere gevoelens)

Het verbeteren van de slaapkwaliteit (en -kwantiteit) en stressmanagement zullen bijdragen aan het voorkomen en verminderen van burn-out klachten.

ZIEKTEVERZUIM VERMINDEREN

Studies laten zien dat wanneer mensen met overgewicht meer gaan sporten, ze minder vaak langdurig verzuimen (Jans et al., 2007).

Gezonde mensen leven over het algemeen langer. Ze zijn minder snel ziek en hebben meer energie. Dit zijn aspecten die voor een werkgever belangrijk zijn. Iemand die minder vaak ziek is kost immers minder geld. Hoe meer energie iemand heeft hoe hoger de productiviteit wordt. Om je werknemers gezond te houden of te krijgen is het belangrijk om aan een aantal basis voorwaarde te voldoen. Zo zijn voeding, sporten, stress en slaap factoren die een rol spelen in jouw gezondheid. Gezonde voeding zit vol vitamines en mineralen die ervoor zorgen dat het immuunsysteem een boost krijg. Zo draagt sporten bij aan een sterker/gezonder hart en vaatstelsel. Helpt het verbeteren van je slaappatroon en het verminderen van stress voor meer energie en rust.

PRODUCTIVITEIT VERHOGEN

De kosten van de gezondheidszorg als gevolg van obesitas zijn geschat op 500 miljoen euro, terwijl de indirecte kosten, waaronder productiviteitsverlies, geschat zijn op het viervoudige: 2 miljard euro (van Duijvenbode, etc al. 2007)

Productieve werknemers zijn belangrijk. Zij genereren meer omzet, zijn gemotiveerder en dragen bij aan de financiële gezondheid van het bedrijf. Hierdoor zijn ze tevens minder vatbaar zijn voor een burn-out en is het verzuim lager. Dit komt omdat zij creativer, vernieuwender en beter zijn in problem-solving. Om je medewerkers zo productief mogelijk te houden/krijgen is het belangrijk dat ze gelukkig zijn, goed slapen en gemotiveerd blijven.

Als werkgever is het slim om aandacht te besteden aan het zelfvertrouwen van je werknemers. Dit kan door coaching, teambuilding of door bewegen.

Productieve medewerkers zijn fitte medewerkers. Hoe krijg je fitte medewerkers? Nou fitte medewerkers hebben veel energie. Hoe optimaliseer je deze energie? Door een fit lichaam door middel van een actieve leefstijl, energierijke voeding binnen krijgen en een optimaal slaappatroon. Of te wel manieren om een gezonde leefstijl te genereren.

VROEGE ARBEIDSONGESCHIKTHEID

Om de negatieve effecten van een vergrijzende beroepsbevolking het hoofd te bieden, is het nodig om Strategisch Human Resource Management in organisaties toe te passen door Vitality Management op te nemen. (Tinka van Vuren, 2012)

De top drie reden voor vroege arbeidsongeschiktheid zijn:

1 Aandoeningen houding- en bewegingsapparaat – denk aan de rug/nek/schouders

2 Ongevallen en verwondingen – zoals botbreuken

3 Psyche – Bijvoorbeeld een burn-out, overspannen of depressie

Veel van deze oorzaken zijn te voorkomen door een goede leefstijl. Zo draagt het sporten bij aan de houding van het beweegapparaat en kan het klachten voorkomen/verminderen. Daarnaast helpt sporten om stress te verminderen, waardoor psyche gerelateerde klachten verminderen. Sporten in combinatie met een gezond voedingspatroon zorgt voor een versterkend effect.

VITALITEIT VERHOGEN

Als energie verbruiken en opladen elkaar in een goede balans afwisselen, is de energievoorraad oneindig. (Lia Hol & Christel van Neerven, 2014)

Vitaliteit betekent de mate waarin iemand krachtig en energiek is. Vitaliteit wordt vaak gezien als gezondheid, maar het heeft een grotere betekenis. Aangezien het gaat over meer uit het leven willen en kunnen halen. Voldoende beweging, gezond eten, stressmanagement en voldoende rust zijn belangrijke factoren die invloed hebben op iemands vitaliteit. Voordelen van een vitaler iemand zijn;

  • Hogere productiviteit
  • Lager ziekteverzuim

Daarnaast kunnen vitale werknemers zorgen voor een beter imago van het bedrijf. Zodra een medewerker gelukkig is met zijn werk, dan straalt dat over naar andere; zoals klanten, familie of vrienden.

TESTIMONIALS

Pepijn Reijnders - YASK Facility Management

ROME Lifestyle Coaching heeft tijdens ons kennisfestival een workshop verzorgt waarin zij ons op een leuke en vooral interactieve manier hebben meegenomen in de wijze waarop voeding invloed heeft op een gezonde levensstijl. Door het bijwonen van de workshop hebben we goede tips gekregen die een bijdrage leveren aan de vitaliteit van de Yask collega’s onder het motto; “een gezonde geest in een gezond lichaam!”

Rob Senden - Obvion Hypotheken

xx

Chislaine Pantus-Goijen

De workshop werd aangeboden via het werk. Na een lange dag werken deze leuke en vooral leerzame workshop mogen volgen. Jill en Roy zijn goede sprekers en kunnen in begrijpelijke taal uitleggen.</p> <p>Waar ik vooral tegenaan liep is dat ik na het ontbijt al snel weer honger kreeg. Ik werd dan ook al snel “hangry”. Roy gaf op subtiele wijze de tip om wat te minderen met de crunchy chocolate muesli en deed de vergelijking hoeveel aardbeien ik daarvoor in de plaats zou kunnen eten. Nou, dat waren er nogal wat. Sindsdien laat ik de chocolate muesli maar staan en voeg ik gezondere ingrediënten toe aan mijn ontbijt. Zo heb ik ook minder snel honger en wordt ik minder snel hangry. Door een paar simpele maar zeer goede tips kun je wijzigingen aanbrengen in je eetgewoonten. Dat konden Jill en Roy zeer goed en op een leuke en vooral zeer goede manier aan het verstand brengen.