Lekker op vakantie!

Lekker op vakantie!

De vakantieperiode is weer aangebroken. Nu een flink aantal reisbeperkingen zijn opgeheven, durf je het wellicht weer aan om binnen of buiten Nederland op vakantie te gaan. Wat een heerlijk vooruitzicht!

Wanneer je op vakantie gaat, kan het soms lastig zijn om te genieten en tegelijkertijd ook op je voeding te letten. Het is belangrijk dat je kunt blijven genieten van je vakanties, maar wanneer je bezig bent met belangrijke doelstellingen kan wat meer focus op je voeding wel erg belangrijk zijn.

Hoe je dit aanpakt tijdens die welverdiende vakantie, vertel ik je uiteraard graag! Hieronder een aantal praktische tips voor jouw aankomende vakantie:

 

  1. Probeer structuur te behouden

Wanneer je thuis bent en lekker aan het werk bent, heb je vaak gezette tijden waarop je eet, slaapt, beweegt en gaat sporten. Op vakantie is je structuur vaak een stuk ontregelder, op vakantie wil je immers ook niet zo bezig zijn met “moetjes”.

Zorg dat je zoveel mogelijk binnen een tijdsvenster van 2 uur eet. Wanneer je gewend bent om te ontbijten om 08:00 uur, ontbijt dan niet eerder dan 07:00 uur maar ook niet later dan 09:00 uur. De kans is dan ook minder groot dat je te pas en te onpas iets in je mond stopt

 

  1. Portiecontrole

Buffetten op vakanties zijn het walhalla voor foodies, maar kunnen tegelijkertijd ook een enorme valkuil zijn. Doordat er zo ontzettend veel keuze is, is de kans erg groot dat je te veel eet. Start daarom altijd met een rondje langs het volledige buffet en vul daarna je eerste bord met flink wat groenten e/o fruit en een goede eiwitbron. Met dit eerste bord eten ga je zorgen voor verzadiging. Als je hierna nog trek hebt, kun je gerust nog wat extra nemen. De kans is dan wel kleiner dat je te veel eet!

 

  1. Wees niet te streng voor jezelf

Op vakantie is alles toch een beetje anders dan thuis. De kans dat je eens de mist in gaat is dan ook echt wel aanwezig. Verlies jezelf hierin niet! Accepteer dat je hier en daar wat verkeerde keuzes maakt of te veel gegeten hebt, maar probeer het de volgende maaltijd gewoon weer goed te doen. Een maaltijd gaat echt het verschil niet maken, maar wanneer je erin doorslaat is de kans groot dat je maar moeilijk kunt herpakken na die vakantie.

 

  1. Compenseer en stel compromissen

Wanneer je bezig bent met bijvoorbeeld gewichtsverlies, zal je ook op vakantie her en der moeten compenseren of compromissen moeten stellen. Ontbijt bijvoorbeeld lichter op dagen waarbij je veel buiten de deur eet, wissel onverantwoorde maaltijden af met een gezondere keuze of loop vanavond naar dat restaurant aan het einde van de boulevard om wat extra te verbranden.

 

  1. Drink voldoende

Voldoende (water) drinken is niet alleen belangrijk om gehydrateerd te blijven op warme dagen, maar zorgt er ook voor dat je niet te veel eet en (alcohol) drinkt! Neem dus voor iedere maaltijd een groot glas water om je maag alvast wat te vullen en wissel alcoholische drankjes af met water om je drankinname te matigen. Zo houd je meer controle over wat je eet en drinkt

 

  1. Maak slimme keuzes

Het is vaak best makkelijk om een aantal calorietjes te besparen door net wat slimmere keuzes te maken. Neem wat vers fruit als tussendoortje, ga voor een waterijsje in plaats van roomijs, vraag om sauzen e/o dressings apart te serveren, kies gegrilde varianten van vis of vlees en dip je frietjes in ketchup in plaats van mayonaise. Makkelijk toepasbaar en al meteen een wereld van verschil!

Als je een aantal van bovenstaande tips kunt toepassen bij je volgende vakantie, ben je al behoorlijk op weg. Onthoud wel dat je vakantie een moment is waarop je ook wat mag loslaten, genieten en ontspannen. Je hebt dan ook echt niet gefaald als je tijdens je vakantie wat meer hebt toegelaten dan het plan was. Nu je weer terug bent van je vakantie kun je weer lekker terug naar je dagelijks ritme en herpakken.

 

Auteur: Jill Lontho
Leefstijl Coach