Gourmetten zonder schuldgevoel!

Gourmetten zonder schuldgevoel!

Wij Nederlanders zijn echt niet vies van een potje gourmetten. Vooral rond de feestdagen is dit favoriet. Het gourmetstel wordt afgestoft, de zoektocht naar de houten spateltjes begint en in de supermarkt ga je op zoek naar de lekkerste gourmetschotels met bijbehorende sauzen en bijgerechten.

Gourmetten is een ontzettend gezellige manier van tafelen, waarbij iedereen gewoon lekker kan eten waar hij/zij zin in heeft. Zelfs het meest kieskeurige kind krijgt zin om lekker mee te eten die avond!

Gourmetten kan echter ook een uitdaging zijn wanneer je op de slanke lijn of je gezondheid probeert te letten. Doordat er zo ontzettend veel beschikbaar is op tafel, is de kans namelijk groot dat je meer eet dan je eigenlijk “nodig” hebt. Daarnaast zijn er vaak zoveel verleidingen beschikbaar, dat het moeilijk wordt om daar weerstand tegen te bieden.

Om je daar deze Decembermaand mee te helpen, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Zo kan jij lekker genieten van een avondje (of twee) gourmetten, zonder dat nare schuldgevoel achteraf!

 

  1. Gourmetavondje gepland? Zorg voor wat extra beweging in de vorm van een flinke wandeling of een extra bezoekje aan de sportschool
  2. Maak wat ruimte voor de avondmaaltijd: neem een lichter ontbijt en een kleinere lunch zodat je wat meer “te besteden” hebt bij het avondeten
  3. Zorg ervoor dat je bord iedere ronde zoveel mogelijk gevuld is met groenten (of fruit) en een goede (magere) eiwitbron. Ga liever voor de kipfilet, varkenshaas en lekkere stukjes vis en laat de speklapjes, burgers en shoarma wat meer links liggen.
  4. Snijd je stokbrood in dunnere sneetjes dan normaal en beleg deze met een dun laagje van je favoriete smeersel én een flinke schep rauwkost
  5. Al dat wachten tussendoor.. Probeer je maag te vullen met paprika, komkommer, bleekselderij en een zelfgemaakte dip. Gebruik bijvoorbeeld (griekse) yoghurt of kwark, met Italiaanse kruiden of chimichurri kruiden met flink wat knoflook(poeder). Smullen zonder schuldgevoel!
  6. Smeer de pannetjes in met een kwastje met olie/boter, in plaats van een flinke plens olie of een grote klont boter. Dit scheelt behoorlijk in de calorietjes
  7. Experimenteer eens met veel groenten: asperges, bimi, broccoli en bloemkool zijn ook uitermate geschikt voor in je gourmetpannetje of op de grillplaat. Breng ze op smaak met peper, zout en knoflook of een marinade van je favoriete kruiden en je bent good to go! Het voordeel van veel groenten eten is dat ze laag zijn in calorieën, boordevol voedingsvezels zitten en ook nog behoorlijk vullen. WIN WIN toch?
  8. Drink voldoende! Heb je je pannetje weer gevuld? Neem dan weer een paar slokken water. Het drinken van water helpt je maag te vullen, maar ook je tempo te matigen.
  9. Luister naar je lichaam. Neem af en toe even de tijd om op te staan of het toilet te bezoeken, dat zijn vaak momenten waarop je bewust kunt peilen hoe verzadigd je al bent
  10. Nog zin in een lekker toetje van de plaat? Gebruik ons pannnekoekenbeslag om kleine pannenkoekjes te maken, grill wat fruit (bijvoorbeeld perzik of ananas) en serveer met een klein bolletje (calorie-arm) ijs (bijvoorbeeld Oppo of Halo Top).

 

Verder is het vooral zaak van lekker genieten! Geniet van deze dagen samen 🙂