Warning: The magic method QodeInstagramApi::__wakeup() must have public visibility in /home/httpromelife/domains/romelifestylecoaching.nl/public_html/wp-content/plugins/qode-instagram-widget/lib/qode-instagram-api.php on line 90

Warning: The magic method Bridge\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /home/httpromelife/domains/romelifestylecoaching.nl/public_html/wp-content/plugins/bridge-core/modules/shortcodes/lib/shortcode-loader.php on line 27
Back on track na de feestdagen » Rome

Back on track na de feestdagen

Back on track na de feestdagen

De feestdagen zijn weer achter de rug. Ondanks het feit dat we door de lockdown in veel gevallen een andere Decembermaand hadden dan normaal, is de kans groot dat je toch flink hebt kunnen genieten. De Decembermaand is over het algemeen een maand die in het kader staat van samenzijn, genieten, waardering uitspreken en vooral ook lekker eten!
Een maand die dus lekker gevierd moet worden!

Omdat de feestdagen in December zich zo snel opvolgen en er zoveel eten mee gemoeid gaat, kan het soms lastig zijn om na de feestdagen weer in een goed ritme te komen. Want ja, het smaakt immers allemaal naar meer! En daarnaast, “wat maakt dat ene chocolaatje nou nog uit?”
Het herpakken van je gezonde leefpatroon wordt een stuk makkelijker wanneer je onderstaande tips toepast. Probeer eens met een aantal tips aan de slag te gaan en bekijk over een paar weken hoe dat gaat!

 

  1. TERUG IN JE RITME

Los van het feit dat je eetpatroon ontregeld raakt tijdens de feestdagen, hebben we vaak ook de neiging om op andere momenten te bewegen, te slapen en te ontspannen.

Probeer direct na de feestdagen dan ook je normale ritme weer op te pakken: ga rond dezelfde tijd naar bed, sta rond dezelfde tijd op, pak je vaste eetmomenten weer en plan je beweegmomenten in. Hoe meer structuur je realiseert in je dagelijkse routine, hoe beter je lichaam zich hierop kan afstemmen. Hiermee optimaliseer je diverse processen in je lichaam, heb je meer energie en over het algemeen minder last van een hongergevoel!

 

  1. VOORBEREIDING

Als je na de feestdagen nog vrij hebt, kan het zo zijn dat je nog een beetje verdwaald blijft in dat gevoel van vakantie. Iedereen herkent waarschijnlijk wel dat je tussen Kerst en Nieuwjaar eigenlijk nooit weet welke dag het is.

Een onderdeel van terug in je ritme komen, is dan ook het voorbereiden van maaltijden weer oppakken. Dit kan zo simpel zijn als 1 of 2 keer per week je vaste boodschappen weer doen. Het kan echter ook betekenen dat je een vorm van “meal prepping” oppakt, ook als je niet naar je werk hoeft. Deze voorbereidingen zorgen er namelijk voor dat je gezonde alternatieven al voor je klaarliggen. De kans is dan ook kleiner dat je grijpt naar de minder verantwoorde snacks die nog over zijn van de feestdagen!

 

  1. GROENTEN EN FRUIT

Gedurende de feestdagen eten we vaak uitgebreider en in veel gevallen ook meer. Wie heeft er nu niet zijn knoopje moeten losmaken tijdens de laatste gangen van het Kerstmaal?

In veel gevallen is dit volle gevoel niet tot stand gekomen door het nuttigen van enkel gezonde producten: de aardappelgratin, stokbrood met kruidenboter en de oliebollen zullen hier een groot aandeel in gespeeld hebben.

Probeer de komende periode in te spelen op een verzadigd gevoel door het eten van meer groenten en/of fruit bij iedere maaltijd. Het eten van meer groenten en fruit heeft een aantal voordelen:

  • Groenten en fruit bevatten in verhouding weinig calorieën. Dat betekent dat je er veel van kan eten (volume), zonder er veel calorieën (energie) mee binnen te krijgen
  • Groenten en fruit zijn rijk aan vitaminen en mineralen, wat weer voordelig is voor je gezondheid
  • Groenten en fruit zijn vezelrijk. Je lichaam moet hard werken om deze voedingsvezels te verwerken, wat erin resulteert dat je langer verzadigd bent!

 

  1. PROBEER IETS NIEUWS

Na de feestdagen kan het “normale” eten erg saai lijken, vooral in vergelijking met de feestmalen die je gedurende Kerst & Oud&Nieuw gegeten hebt.

Om de overstap naar het normale leven wat kleiner te maken, kan het helpen om eens wat nieuwe recepten te proberen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een gezonder alternatief voor wafels, pannenkoeken of taart. Of probeer eens een ander ontbijt dan je gebruikelijke bammetje met kaas. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op onze receptenpagina.

Als je nieuwe maaltijden toevoegt aan je eetpatroon, is de kans groot dat je je verheugd op deze lekkernijen. Dat zorgt er dan weer voor dat je die lekkernijen van de Decembermaand minder mist en met plezier je volgende maaltijd tegemoet gaat.

 

  1. KLEINE DOELEN

Het formuleren van goede voornemens heeft zo zijn voor- en nadelen. Wanneer je voor het nieuwe jaar nieuwe doelen wilt stellen, probeer het dan klein te houden. Hoe groter je doelstellingen zijn, hoe lastiger het is om tevredenheid te creëren. Ben je bijvoorbeeld tevreden als je hoofddoel 10kg afslanken is en je na de eerste maand 900 gram verloren bent?

Het stellen van kleinere doelstellingen die concreter zijn, zorgen over het algemeen voor een grotere kans op succes en een groter gevoel van geluk.

Bijvoorbeeld:

  • Wanneer je doel is om in 2022 meer te gaan bewegen, kan het zinvol zijn om een aantal randvoorwaarden te formuleren. Blik terug op de afgelopen periode: hoeveel heb je toen bewogen? Waarom ben je ontevreden met die hoeveelheid beweging?

 

Maak je doel daarna concreter: welke vorm van beweging valt hieronder? Hoe vaak per week wil je gaan bewegen? Heb je bijvoorbeeld een stappendoel, of wil je een nieuw Persoonlijk Record op een deadlift zetten?

Als je weet wanneer je tevreden bent met de hoeveelheid beweging, kun je nog proberen om dit doel kleiner te maken door er een kortetermijndoelstelling van te maken. Dit maakt je doelstelling nog iets concreter:

  • Het afgelopen jaar heb ik 1-2 sportmomenten per week gehad. Omdat ik meer wil gaan bewegen, is mijn doel voor de maand januari 2 sportmomenten per week.

 

Reflecteer aan het einde van je gestelde termijn: is het gelukt om 2 sportmomenten per week te behalen? Welk effect heeft dit op mij gehad? Hoeveel moeite heeft dit gekost?

Wanneer je doelstelling bereikt is, is het zinvol om voor de komende periode je doelstelling uit te breiden. Het doel wordt dan bijvoorbeeld om in de maanden februari, maart en april 2-3 keer per week te gaan sporten. Op die manier voeg je stapsgewijs sportmomenten toe en is de kans groter dat je je doelstellingen bereikt.

Wanneer je terugblikt op een gestelde termijn en tot de conclusie komt dat je de gestelde doelen niet bereikt hebt, bekijk dan waar het naar jouw mening misgegaan is. Was je doelstelling realistisch?  Moet je doelstelling geherformuleerd worden? Wat kan je helpen om de komende periode wel je doelstelling te bereiken?

 

Ga lekker aan de slag met deze tips en evalueer over een paar weken hoe het gaat. Houd in je achterhoofd dat je niet bezig bent met het volledig omgooien van je leefpatroon, maar dat je kleine aanpassingen doorvoert om het te optimaliseren. Wees kritisch, maar realistisch. En wees zeker niet te streng voor jezelf: uiteindelijk ben je ook gewoon een mens!

Kun je hulp kunnen gebruik bij het verbeteren van je leefpatroon, of heb je specifieke vragen? Neem vrijblijvend contact met me op, ik help je graag: jill@romelifestylecoaching.nl